itulau_fanua

tala fou

O SHANGHAI COVID O LE FA'AMA'I E FA'AMATA'IA LE SILI FA'AVAE FA'AVAE LE SILI FA'AVAE I LE LALOLAGI

O le fa'ama'i mata'utia o le Covid i Shanghai ua fa'amata'u ai le tele o fa'alavelave o sapalai i le lalolagi. Lockdown na faia i Saina e sili ona leaga le fa'ama'i o le Covid ua afaina ai le gaosiga ma ono mafua ai le tuai ma maualuga tau.

O le faʻamaʻi o le Covid-19 i Shanghai o loʻo tumau pea le "matua mataʻutia" ma le faʻaauau pea o le lokaina o le malosi tau tupe a Saina e faʻamataʻu ai le faʻaleagaina o le tamaoaiga o le atunuʻu ma "vavae ese" ua matua faʻalauteleina laina sapalai o le lalolagi.

A o faalauiloa e Shanghai se isi faamaumauga maualuga i aso taitasi o le 16,766 mataupu i le Aso Lulu, o le faatonu o le vaega galulue a le taulaga i le puleaina o faamai na taʻua e le aufaasālalau a le setete e faapea o le faamai i totonu o le taulaga o loo "faaauau pea i se tulaga maualuga".

"O le tulaga e matua leaga lava," o le tala lea a Gu Honghui.

I le aso 29 o Mati 2022, i Saina, e 96 fou faʻamaʻi pipisi i le lotoifale COVID-19 mataupu ma 4,381 asymptomatic faʻamaʻi, e tusa ai ma le National Health Commission.Na faia e le taulaga o Shanghai se loka malosi i le lotolotoi o le toe tu mai o le COVID-19.O le loka atoa e oʻo i vaega tetele e lua i totonu o le taulaga, vaeluaina e le Vaitafe o Huangpu.Sasaʻe o le Vaitafe o Huangpu, i le eria o Pudong na amata le loka i le aso 28 o Mati ma tumau seia oʻo i le aso 01 o Aperila, ae i le itu i sisifo, i Puxi, o le a loka tagata mai le 01 Aperila i le 05 Aperila.

'O le mea lea i le tagata': o le tau o le zero Covid i Shanghai

E ui ina maualalo i tulaga faʻavaomalo, o le faʻamaʻi sili lea ona leaga i Saina talu ona maua le siama i Wuhan ia Ianuari 2020 ma faʻaosofia ai le faʻamaʻi o le lalolagi.

O le faitau aofaʻi atoa o Shanghai e 26 miliona ua lokaina ma o loʻo faʻatupulaʻia le le fiafia i tagata o loʻo nonofo faʻatapulaʻaina a latou feʻaveaʻi mo vaiaso ona o loʻo pipiimau pulega i le latou zero-Covid faiga faʻavae o le faʻaumatiaina o le faʻamaʻi.

E le itiiti ifo ma le 38,000 tagata fomaʻi na faʻauʻuina i Shanghai mai isi vaega o Saina, faʻatasi ai ma le 2,000 fitafita, ma o le taulaga o loʻo faʻataʻitaʻiina tagata.

O se isi faʻamaʻi o loʻo faʻaauau pea ona ita i le itu i matu sasaʻe o Jilin ma le laumua, o Beijing, na vaʻaia foi le isi iva mataupu.Na tapunia e le au faigaluega se faleoloa atoa i totonu o le taulaga lea na maua ai se mataupu.

O lo'o fa'atupula'ia fa'ailoga ua matua fa'agesegese le tamaoaiga o Saina ona o le lokaina.O gaioiga i le vaega o auaunaga a Saina na paʻu i le saoasaoa sili ona maualuga i le lua tausaga ia Mati ona o le siʻitia o mataupu na faʻatapulaʻaina le feoai ma mamafa i le manaʻoga.O le fa'amaumauga a le au pule fa'atau a Caixin (PMI) na pa'u i le 42.0 ia Mati mai le 50.2 ia Fepuari.O le pa'ū i lalo ole 50-point mark e vavaeeseina ai le tuputupu aʻe mai le faʻaitiitia.

O le suʻesuʻega lava lea e tasi na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le tele o fale gaosi oloa a le atunuʻu i le vaiaso talu ai ma na lapataia e le au fai pisinisi i le Aso Lulu e ono sili atu le leaga o le a oʻo mai ona o le lokaina o Shanghai ua amata ona afaina ai fuainumera mo masina a sau.

O maketi o oloa i Asia o se sami mumu i le Aso Lulu ma le Nikkei i lalo 1.5% ma le Hang Seng ua sili atu nai lo le 2%.O maketi a Europa na paʻu foi i le amataga o fefaʻatauaiga.

Fai mai Alex Holmes o le Capital Economics, o le sasaa atu i isi vaega o Asia mai le Covid outbreak i Saina e fai si laʻititi i le taimi nei ae "o le avanoa o le tele o faʻalavelave i le sapalai o filifili o loʻo tumau pea le tele ma faʻatupulaia le lamatiaga".

"O le umi o le galu o loʻo i ai nei, o le tele foi lea o le avanoa," o lana tala lea.

"O se faʻafitauli faʻaopoopoina o le a maeʻa le tele o masina o faʻalavelave i lo latou umi atoa, o filifili sapalai o le lalolagi ua matua faʻalauteleina.Ua i ai nei se avanoa sili atu mo se tamai fagu e i ai ni aafiaga tetele.”

O le lua tausaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi mai le faʻamaʻi ua motusia ai le lavelave o le tamaoaiga o le lalolagi, ma mafua ai le siʻitia tele o tau o oloa, meaʻai ma oloa faʻatau.

O le taua i Iukureini ua faʻaopoopoina i le tau o le tau, aemaise lava i tau o suauʻu ma saito, ma o isi tapunia i Saina e ono faʻaleagaina ai le tulaga.

Christian Roeloffs, faʻavae ma pule sili o Hamburg-based logistics company Container Change, fai mai o le fesuisuiai o maketi ua mafua ai le le mautonu lea na mafua ai le tele o le tuai ma le faʻaitiitia o gafatia.

"O le lokaina o le Covid i Saina ma le taua a Rusia-Iukureini ua malepe ai le faamoemoe o le toe faaleleia o le sapalai sapalai, lea sa tauivi e tausisia le mamafa o aafiaga e mafua mai i nei mea ma le tele o isi faʻalavelave."

Na taʻua e Roeloffs, o faʻalavelave faʻafuaseʻi na mafua mai i le corona virus ma le geopolitical feteʻenaʻiga o lona uiga o kamupani o loʻo vaʻavaʻai i auala e faʻamalieina ai lo latou faʻalagolago i le auala autu o fefaʻatauaʻiga a Amerika-Saina ma taumafai e faʻavasega a latou laina sapalai.

"O le a matou manaʻomia nisi filifili sapalai maufetuunaʻi ma o lona uiga e faʻaitiitia le faʻaogaina i luga o auala maualuga," o lana tala lea."E ui o Saina-US o le a matua tele lava, o le tele o fesoʻotaʻiga fefaʻatauaʻiga laiti o le a faʻateleina i isi atunuʻu i saute-sasaʻe Asia… O se faiga faasolosolo malie.E le faapea o le a faaitiitia le manaoga o uta mai Saina i le taimi nei, ae ou te manatu atonu e le toe tupu tele.”

O ana faamatalaga o loo faaleoina ai se lapataʻiga i le Aso Lua mai le pule o le faletupe tutotonu e faapea o le tamaoaiga o le lalolagi e ono i luga o se vaitau fou o le tau o le tamaoaiga lea o le a feagai ai le au faatau ma le maualuga pea o tau ma le siitia o tului ona o le solomuli o le lalolagi.

Agustín Carstens, ulu o le Faletupe mo International Settlements, fai mai e maualuga atu fua faatatau e mafai ona manaʻomia mo ni nai tausaga e faʻafefe ai le tau o le tau.O lo'o vevela tau i le lalolagi atoa ma le tamaoaiga o lo'o va'aia le maualuga o tau o le tau mo le tele o tausaga.I totonu o Peretania, o le tau o le 6.2%, ae i le US tau ua siitia i le 7.9% i le tausaga e oo atu ia Fepuari - o le maualuga maualuga i totonu o le 40 tausaga.

I lana tautalaga i Geneva, fai mai Carstens o le fausiaina o filifili sapalai fou e faʻaitiitia ai le faʻalagolago i sisifo i Saina o le a taugata ma iʻu ai i le maualuga o le gaosiga e tuʻuina atu i tagata faʻatau i tulaga o tau ma o le mea lea e maualuga ai tului e taofiofia ai le tau.

“O le mea e amata i se taimi le tumau e mafai ona mausalī, pe a fetuutuunai le amio pe afai o le mea e amata i lena auala e alu mamao ma umi se taimi.E faigata ona fa'amautu po'o fea o lo'o taoto ai lena tulaga, ma e mafai ona tatou iloa pe a uma ona laasia," o lana tala lea.

Tapuni fa'asusu fa'asu'u (9)


Taimi meli: Apr-12-2022