itulau_fanua

tala fou

HERD IMMUNITY PUIPUIA LE TELE TAGATA MAI LE COVID-19

Ole tui tele e saogalemu ai le tulaga o iai nei, ae o loʻo tumau pea le le mautonu, fai mai tagata poto

O le toʻatele o tagata i Saina o loʻo saogalemu mai le faʻasalalauina o le COVID-19 ona o le salalau o tui ma faʻatoʻa maua le puipuiga faʻalenatura, ae o loʻo tumau pea le le mautonu i se taimi umi, e tusa ai ma se fomaʻi sinia.

E tusa ma le 80 i le 90 pasene o tagata i Saina ua maua le puipuiga mo le COVID-19 ona o le sosolo o faamai o le Omicron talu mai Tesema, o le tala lea a Zeng Guang, o le sa avea muamua ma epidemiologist i le Chinese Center for Disease Control and Prevention, i se faatalanoaga ma People's Daily i le Aso Lulu.

O le tele o tui puipui na lagolagoina e le Setete i nai tausaga talu ai na mafai ai ona siitia fua o tui faasaga i le COVID-19 i luga atu o le 90 pasene i le atunuu, o lana tala lea i le nusipepa.

O le tu'ufa'atasia o mea na fa'apea o le tulaga fa'ama'i o le atunu'u o lo'o saogalemu mo le taimi nei."I se taimi puʻupuʻu, o loʻo saogalemu le tulaga, ma ua pasia le faititili," o le tala lea a Zeng, o ia foi o se sui o le National Health Commission's expert panel.

Ae ui i lea, na faaopoopo mai e Zeng o loʻo feagai pea le atunuʻu ma le lamatiaga o le faʻaulufaleina mai o laina fou o Omicron e pei o le XBB ma le BQ.1 ma a latou subvariants, lea e mafai ona avea ma luʻitau tele i tagata matutua e leʻi faia tui.

Na taʻua e le Chinese Center for Disease Control and Prevention i le Aso Toʻonaʻi e 3.48 piliona tui o le COVID-19 tui na tuʻuina atu i le tusa ma le 1.31 piliona tagata, ma le 1.27 piliona ua maeʻa atoa le tui ma le 826 miliona na mauaina le latou faʻamalosia muamua.

E tusa ma le 241 miliona tagata ua taʻi 60 tausaga ma luga atu na mauaina le 678 miliona tui puipui, faatasi ai ma le 230 miliona ua maeʻa atoa le tui ma le 192 miliona na mauaina a latou tui muamua.

O Saina e 280 miliona tagata ua pa'u i lena vaega o tausaga i le faaiuga o le tausaga talu ai, e tusa ai ma le National Bureau of Statistics.

Fai mai Zeng, o faiga faʻavae a Saina COVID-19 e le gata i le faʻamaʻi ma le oti mai le siama, ae faʻapea foʻi manaʻoga mo le atinaʻeina o le tamaoaiga, mautu agafesootai ma fefaʻatauaʻiga i le lalolagi.

Na fono le komiti o faalavelave tutupu faafuasei a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi i le Aso Faraile ma fautuaina ai le Faatonu Sili Aoao o WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, o le siama o loo tumau pea o se faalavelave faafuasei tau le soifua maloloina lautele o popolega faavaomalo, le tulaga maualuga o le mataala a le ofisa o Malo Aufaatasi.

Na faʻailoa e le WHO le COVID-19 o se faʻalavelave faʻafuaseʻi ia Ianuari 2020.

I le Aso Gafua, na faʻailoa mai ai e le WHO o le COVID-19 o le a faʻatulagaina pea o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le soifua maloloina i le lalolagi atoa a o ulufale le lalolagi i le fa tausaga o le faʻamaʻi.

Ae ui i lea, na fai mai Tedros na ia faʻamoemoe o le a suia le lalolagi mai le faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻamaʻi i lenei tausaga.

Fai mai Zeng, o le faʻasalalauga e aoga ma talia ona e toetoe lava 10,000 tagata i le lalolagi atoa na maliliu i le COVID-19 i aso uma i le vaiaso talu ai.

Ole fua ole maliu ole fa'ata'ita'iga muamua lea mo le su'esu'eina ole tulaga fa'afuase'i ole COVID-19.O le tulaga mataʻutia o le lalolagi o le a sili atu ona lelei pe a leai ni faʻalavelave mataʻutia o loʻo tulaʻi mai i le lalolagi atoa, o lana tala lea.

Fai mai Zeng, o le faaiuga a le WHO na faʻatatau i le faʻaitiitia o faʻamaʻi pipisi ma le oti, ma o le a le faʻamalosia ai atunuu e tapunia o latou faitotoʻa pe a uma ona tatala.

"I le taimi nei, o le faʻatonutonuina o faʻamaʻi o le lalolagi ua agaʻi atu i luma, ma o loʻo sologa lelei le tulaga lautele."


Taimi meli: Ian-28-2023