itulau_fanua

tala fou

O LE A LE MONKEYPOX MA E tatau ona e popole

Faatasi ai ma le gataifale o loʻo maua i atunuu mai le US i Ausetalia ma Farani i Peretania, matou te tilotilo i le tulaga ma pe o se mea e popole ai.

O le a le tanesusu?
Monkeypox ose fa'ama'i viral e masani ona maua i totonu o Aferika tutotonu ma sisifo.O mataupu, e masani lava o fuifui laiti poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi, o nisi taimi e maua ai i isi atunuu, e aofia ai Peretania lea na faʻamauina ai le mataupu muamua i le 2018 i se tagata na manatu na maua i le siama i Nigeria.

E lua ituaiga o manuki, o se ma'i vaivai o Aferika i Sisifo ma se fa'ama'i ogaoga o Aferika tutotonu, po'o Congo.O le faʻalavelave faʻavaomalo o loʻo i ai nei e foliga mai e aʻafia ai le itu i sisifo o Aferika, e ui e leʻo faʻasalalau uma e atunuʻu ia faʻamatalaga.

E tusa ai ma le UK Health Security Agency, o faailoga muamua o manuki e aofia ai le fiva, tiga o le maso, fulafula o pona o le lymph ma le malulu, faapea foi ma isi foliga e pei o le vaivai.

"E mafai ona tupu se mageso, e masani ona amata i luga o foliga, ona sosolo atu lea i isi vaega o le tino, e aofia ai ma itutinosa," o le tala lea a le UKHSA.“O le mageso e suia ma e ui atu i vaega eseese, ma e mafai ona foliga pei o le tanesusu po o le syphilis, a o lei oo ina tupu se pa’u, ma mulimuli ane pa’u ese.”

O le tele o gasegase e toe malosi mai le tanesusu i ni nai vaiaso.

E faapefea ona salalau?
E le sosolo gofie le ma'i manuki i le va o tagata, ma e mana'omia ai feso'ota'iga vavalalata.E tusa ai ma le US Centers for Disease Control and Prevention, e manatu o le feʻaveaʻi mai le tagata i le tagata e masani lava ona tupu e ala i le tele o matāua manava.

"O matāua manava e masani lava e le mafai ona faimalaga e sili atu nai lo ni nai futu, o lea e manaʻomia ai le faʻafesoʻotaʻi faaumiumi," o le tala lea a le CDC."O isi auala e feaveaʻi ai tagata i le tagata e aofia ai le faʻafesoʻotaʻi tuusaʻo ma sua o le tino poʻo mea faʻaleagaina, ma le faʻafesoʻotaʻi le tuusaʻo ma mea faʻaleagaina, e pei o lavalava poʻo ie ie."

O fea na maua ai mataupu lata mai?
Monkeypox mataupu na faʻamaonia i vaiaso talu ai i totonu ole 12 atunuu e le o faʻamaʻi, e aofia ai Peretania, Sepania, Potukale, Farani, Siamani, Italia, US, Kanata, Netherlands, Suetena, Isaraelu ma Ausetalia.

E ui o nisi o mataupu na maua i tagata e leʻi leva ona malaga i Aferika, o isi e leʻi iai: o mataupu e lua a Ausetalia e oʻo mai i le taimi nei, o le tasi sa i se tamaloa e leʻi leva ona foi mai Europa, ae o le isi sa i se tamaloa e leʻi leva ona maua. i Peretania.O se mataupu i Amerika i le taimi nei e foliga mai o se tamaloa na malaga talu ai nei i Kanata.

O Peretania o loʻo feagai foʻi ma faʻamaʻi pipisi o manuki, ma faʻailoga o loʻo sosolo i totonu o nuʻu.E oʻo mai i le taimi nei 20 mataupu ua faʻamaonia, ma le muamua lipotia i le aso 7 o Me i se tagata maʻi na malaga talu ai nei i Nigeria.

E le o fa'alavelave uma e foliga mai e feso'ota'i ma o nisi ua maua i ali'i e fa'ailoa e i latou lava o le gay po'o le bisexual, po'o alii e faia feusua'iga ma alii.

Na taʻua e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi i le Aso Lua o loʻo galulue faʻatasi ma ofisa o le soifua maloloina a Europa.

O lona uiga ea o le tanesusu e pipisi i feusuaiga?
O Dr Michael Head, o se tagata suʻesuʻe sinia i le soifua maloloina o le lalolagi i le Iunivesite o Southampton, fai mai o mataupu sili ona lata mai atonu o le taimi muamua lea e feaveaʻi ai le manuki maʻi e ui lava na faʻamaumau faʻafeusuaiga, ae e leʻi faʻamaoniaina, ma i soʻo se tulaga e ono tupu. feso'ota'iga vavalalata e taua.

"E leai se faʻamaoniga o se siama e feaveaʻi feusuaʻiga, e pei o le HIV," o le tala lea a Head."E sili atu iinei o le vavalalata vavalalata i taimi o feusuaiga poʻo feusuaiga, e aofia ai le umi o le paʻu-i-paʻu paʻu, atonu o le mea taua lea i le taimi o felauaiga."

O loo fautuaina e le UKHSA alii gay ma bisexual, faapea foi ma isi nuu o alii e faiaiga ma alii, ina ia vaavaai i ni mageso poo ni manu‘a e le masani ai i soo se vaega o latou tino, aemaise o latou itutinosa."Soʻo se tasi e popole e ono aʻafia i latou i le manuki, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi ma falemaʻi aʻo leʻi oʻo i le latou asiasiga," o le tala lea a le UKHSA.

E tatau faapefea ona tatou popole?
O le galu o manuki a Aferika i Sisifo e masani lava o se faʻamaʻi vaivai mo le tele o tagata, ae e taua i latou ua aʻafia ma iloa a latou fesoʻotaʻiga.O le siama e sili atu ona popole i tagata vaivai e pei oi latou e vaivai le puipuiga o le tino poʻo maʻitaga.Fai mai tagata popoto, o le siʻitia o numera ma faʻamaoniga o faʻasalalauga lautele o loʻo popole, ma o le tele o mataupu e tatau ona faʻamoemoeina aʻo faʻaauau pea le sailia o fesoʻotaʻiga a vaega o le soifua maloloina lautele.E foliga mai e le mafai, peitaʻi, o le ai ai ni faʻamaʻi tetele.Na taʻua e le ulu e mafai ona faʻaogaina le tui o tagata vavalalata e avea o se vaega o le "tuiina o le mama".

Na aliaʻe mai i le Aso Faraile na faʻamalosia e Peretania ana sapalai o se tui e faasaga i le smallpox, o se faʻamaʻi pipisi ae sili atu ona ogaoga ua faʻaumatia.E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, "o le tui puipuia o le smallpox na faʻaalia e ala i le tele o suʻesuʻega mataʻituina e tusa ma le 85% le aoga i le puipuia o manuki."O le tui e mafai foi ona fesoasoani e faʻaitiitia ai le ogaoga o maʻi.

O le tui ua uma ona ofoina atu i fesoʻotaʻiga maualuga o tulaga faʻamaonia, e aofia ai ma nisi o tagata faigaluega soifua maloloina, i Peretania, e ui lava e le o manino pe toafia ua faia tui.

Fai mai se failauga a le UKHSA: "O i latou na manaʻomia le tui ua ofoina atu."

Ua fa'alogoina fo'i Sepania o lo'o saili e fa'atau sapalai o le tui, ma isi atunu'u, e pei o le US, e tele fa'aputuga.


Taimi meli: Iuni-06-2022